Je leren verplaatsen in anderen begint al in de kleuterklas. Je ziet dat jij van pindakaas houdt, maar dat je vriendje Sam dit juist enorm smerig vindt. Daardoor krijg je in de gaten dat je Sam niet jouw boterham met pindakaas moet geven als hij zijn broodtrommel vergeten is.

Boeken en inlevingsvermogen

Ook door (kinder)boeken krijg je inzage in het leven van anderen.  Denk bij lhbti+- thema’s trouwens niet alleen aan fictie, maar ook aan non-fictie of (semi) autobiografische boeken, bijvoorbeeld Confettiregen van Splinter Chabot. Of het boek ‘de maakbare man’ van Maxim Februari over transgender zijn. Maxim heeft een geweldige schrijfstijl, met veel humor en relativeringsvermogen.  Hij geeft aan: wie zelf niet met een probleem zit, kan zich vaak moeilijk voorstellen dat iets een probleem is voor diegene die er wel mee zit. Zo vroeg eens een vriend aan hem, toen Maxim nog niet in transitie was gegaan: ‘Maar hoe voelt het nou?’ Maxim antwoordt: ‘Stel je voor dat je naar een bijeenkomst moet met een jurk aan, en de hele middag zegt iedereen mevrouw tegen je. Hoe zou jij je dan voelen?’ ‘Vreselijk’, zei hij. ‘Nou’, zei ik. ‘Zo voelt het.’

Lees mijn nieuwe column voor Taal Doet Meer hier.

Voor wie het interessant vindt: hier staat een overzicht van boeken, films en TV uitzendingen over genderkinderen voor zowel de kinderen zelf, als hun ouders en andere volwassenen. Wil je dergelijke boeken kopen, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij de Queer Boekenkast in Alkmaar of Savannah Bay in Utrecht.

Foto: Ben Wicks op Unsplash