Loonkostensubsidie en loondispensatie.
De werking en effectiviteit van beide instrumenten
Oktober 2018
Loonkostensubsidie en loondispensatie. Twee instrumenten die bedoeld zijn om werkgevers te compenseren die mensen met een verminderde arbeidsproductiviteit in dienst nemen. Wat zijn de verschillen? Welk instrument is effectiever? Significant APE heeft dit samen met De Beleidsonderzoekers onderzocht. Ik werkte mee aan dit onderzoek door middel van het in kaart brengen van de ervaringen van UWV, gemeenten, werkgevers en cliënten met deze instrumenten, door middel van de afname van interviews.
Werknemers die Wajongers (mensen die vanaf jonge leeftijd een arbeidsbeperking hebben) in dienst nemen kunnen gecompenseerd worden voor de verminderde arbeidsproductiviteit van deze werknemers. Dit kan bijvoorbeeld via loondispensatie. Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 vallen mensen met een arbeidsbeperking onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. Zij kunnen er ook voor kiezen om loonkostensubsidie in te zetten als compensatie-instrument.
Nu bestaan beide instrumenten naast elkaar, maar wat zijn de verschillen? En welk instrument is effectiever? Ons onderzoek geeft inzicht in de verschillen als het gaat om de effectiviteit van de instrumenten loonkostensubsidie en loondispensatie. Kijken we puur naar de beleidstheorie van beide instrumenten, dan zijn die verschillen er niet. Als we de werking van beide instrumenten in de uitvoeringspraktijk analyseren, dan komt een ander beeld naar voren. De meeste uitvoeringsorganisaties en werkgevers geven in de praktijk de voorkeur aan loonkostensubsidie. Ook voor werknemers is loonkostensubsidie prettiger omdat dit instrument minder complex is en eerlijker voelt. Op basis van de effectiviteitsanalyse concluderen we tenslotte dat beide instrumenten een aantoonbaar positief effect hebben op het behoud van werk.
Lees het gehele onderzoeksrapport hier.