“Je moet iemand niet zomaar laten gaan, maar het er echt uit trekken.” Hoe kijken jongeren uit het MBO en praktijkonderwijs op hun kansen in ons onderwijsstelsel? Welke begeleiding hebben zij nodig en welke handvatten geven zij zelf aan docenten? Ik las het nieuwe boek Jong en Urban van Julia von Graevenitz, dat gaat over deze vragen. Aan de basis van dit boek ligt een groot aantal klassengesprekken over kansenongelijkheid met ruim duizend jongeren tussen de 14 en 23 jaar, van praktijkschool tot aan mbo-niveau 4. Bart Heeling geeft les in het speciaal onderwijs. Ook hij heeft een boek geschreven. Meester Bart past vrijwel alle aanbevelingen van jongeren uit het boek ‘Jong en Urban’ in praktijk toe bij zijn eigen leerlingen, ook al zijn die een stuk jonger.

Lees mijn column over beide boeken hier.